автор: Петя Димитрова
Започна радио рубриката “Хубава работа”, излъчвана на живо по радио София всеки петък. Автор и водещ на предаването е Олга Василевска, управител на MW LOGISTICA.

Темата на епизод 25 е за града ни, знанието и действието като начин да живеем в по-добър град. Чуйте личната историята на арх. Любо Георгиев, директор на Софияплан до 11.21, който заедно с екипа си създава голямо количество публично достъпно знание и стратегии за различни сфери на живота в Столичната община.

Любо Георгиев завършва бакалавърска степен по архитектура в IUAV (Венеция, Италия), а впоследствие и магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Делфт, Холандия) през 2007 г. Има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи. Работи като директор на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ проектант в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), проектант в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009). Важна част от неговата дейност включва проекти с обществена насоченост: участва в инициативи като “Failed Architecture”, рубриката “Архитектурна критика”, филмите “Усещане за град” и “Познавате ли архитекта?”, групата “Лаборатория за градско развитие”.

Еп. 25 или как Любо и екипът му създадоха най-обширното проучване и предложение за стратегии за развитие на София.

Разговор с Любомир Георгиев, 01.03.22

За предаването:
30 минутна рубрика в рамките на редовната програма на Радио София е неформален разговор със специален гост за ежедневните трудности, щастие и уроци в динамичната реалност на съвременният работещ българин. Очаквайте срещите с непринудени истории и актуалните работни и личностни теми на българите в активна професионална възраст.

За автора на визията този епизод: Илюстрацията е създадена специално от Петя Димитрова за излъченото предаване по Радио София на 01.03.22 г. и е вдъхновена от темата. Credit: Петя Димитрова (Behance).

Петя Димитрова завършва НХА, магистър Илюстрация- Книга и печатна графика, и допълнителна спец. Педагогика. Един семестър живее и учи в Париж, в академията за Изящни изкуства. След това практикува като графичен дизайнер, а сега работи като freelance дизайнер и илюстратор. Илюстрира книги, включително няколко на издателство Сиела, издателство Ракета, издателство Милениум. Последният и по- интересен опит е с Еко проект за създаването на визия на анимиран и илюстриран уебсайт за водата на София.Във втория час на рубриката ще Ви представим двама от експертите на екипа, които в детайл разкриват същността на проучванията и заключенията за развитието на града ни.

Даяна Николова, архитект: Даяна се дипломира в специалност “Архитектура”, УАСГ през 2012 година. От 2014 до 2016 г. е част от магистърската програма “Архитектурна теория и критика” към катедра "История и теория на архитектурата" в УАСГ. Дипломната ѝ работа разглежда процеса на трансформация на големите жилищни комплекси в София. От 2013 до 2018 г. работи в екип с урбанисти, архитекти и юристи в Легаплан К.Г. ООД, занимаващи се с разнообразни проекти с основен акцент върху устройството на територията - общите устройствени планове на общините Мизия и Брацигово, заданието за подробен устройствен план на парка Свети Врач в Сандански и други. От април 2018 г. е част от екипа на ОП Софияплан. Фокусът на нейната работа е системата от недвижимите културни ценности в града. LinkedIn

Емил Христов, урбанист: Емил завършва бакалавър по Урбанизъм в УАСГ през 2009 г. и прави две магистратури в Дания в университета в Олборг по специалности “Градско планиране и управление” и “Градски дизайн”. По време на обучението си в чужбина работи над различни проекти в Дания и Англия. През 2013 г. прави стаж в Pomeroy Studio в Сингапур, където фокусът и цялостната концепция са устойчивост, високи сгради, „небесни градини“ и публични пространства. В Дания работи над няколко проекта на територията на Олборг в тясно сътрудничество с университета Олборг и общината. Между януари 2018 г. и февруари 2022 г. работи като урбанист в общинско предприятие Софияплан. Фокусът на неговата работа са публичните пространства в градска среда, достъпността и градският дизайн.

Публикуването на илюстрацията е с разрешение на автора и права за разпространение според Creative Commons-Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC-BY-NC-SA). Това означава, че можете да я споделяте, но с кредит към автора, включително и при промяна или адаптация на илюстрацията. Илюстрацията не може да се ползва с комерсиални цели.