автор: Лада Янкова
Темата на епизод 27 на рубриката " Хубава работа" е за науката и мястото и в обществото като цяло.

Чуйте личната историята и още откровени споделяния в разговора ни с Доц. д-р Камен Козарев, получил докторска степен по Астрономия от Бостънския университет и работил четири години в Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

За госта: Доц. Д-р Камен Козарев работи в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН от 2016 година той. В момента води проекта за създаване на първата българска радиоастрономическа обсерватория LOFAR-BG, клон на европейския радиотелескоп LOFAR (вижте lofar.bg). Интересите на Д-р Козарев се разпростират от слънчевите изригвания през радио астрономията до алтернативното обучение по приложни науки и популяризиране на науката. Той участва като ментор и лектор в програмата „Космически предизвикателства“, чиято цел е да срещне младите хора с водещи космически специалисти от цял свят. Д-р Козарев е и един от създателите на дигиталния 3D планетариум в Природонаучния музей в Пловдив.

За автора на визията този епизод: Илюстрацията е създадена специално от Лада Янкова за излъченото предаване по Радио Соия на 03.05.22 г. и е вдъхновена от темата. Credit: Лада Янкова (Instagram).
Лада Янкова е  Креативен Директор на Интер Експо  Център и визуален артист, работещ основно в сферата на графичните медии и живописта. През 1999 г. завършва колеж за пластични изкуства "Проф. Н. Райнов", през 2007 г. се дипломира като магистър специален плакат и визуална комуникация в Националната Художествена Академия в София, България. Има множество участия на различни форуми, изложба на живопис във Виена, галерия Витоша – живопис, участие в две триеналета за театрален плакат, участие и награди в два конкурса на UFI за изложбен плакат, участие "Биенале на илюстрацията 2020" и др. Лада е носител на наградата в конкурса на UFI за 2016 г., а през 2019 г. е финалист. Миналата година бе нейната самостоятелна изложба в галерия Доза- "Нереално".

Еп. 27 Как Камен разкрива тайните на космоса за малки и големи.


Разговор с Доц. д-р Камен Козарев, 03.05.22

За предаването: Започна радио рубриката “Хубава работа”, излъчвана на живо по радио София всеки месец- неформален разговор със специален гост за ежедневните трудности, щастие и уроци в динамичната реалност на съвременният работещ българин. Очаквайте срещите с непринудени истории и актуалните работни и личностни теми на българите в активна професионална възраст. Автор и водещ на предаването е Олга Василевска, управител на MW LOGISTICA.

Публикуването на илюстрацията е с разрешение на автора и права за разпространение според Creative Commons-Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC-BY-NC-SA). Това означава, че можете да я споделяте, но с кредит към автора, включително и при промяна или адаптация на илюстрацията. Илюстрацията не може да се ползва с комерсиални цели.