автор: Георги Лазаров
Темата на епизод 29 на рубриката "Хубава работа" е за социалните и граждански каузи като мотиватор за Multitasking в живота ни. Чуйте личната историята и още откровени споделяния в разговора ни с Жоро Пенчев, софтуерен специалист, човек с много интереси и отдаденост на социални каузи.

За гостa: Жоро Пенчев е софтуерен специалист с над двадесет годишен опит в управлението, осъществяването и бизнес развитието на софтуерни проекти. Завършва магистратура в СУ "Св. Климент Охридски". Възпитаник на The University of Electro-Communications в Токио и на Българското училище по политика. В периода 2009-2017 г. е преподавател по компютърни науки във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".

Притежава дългогодишна биография в гражданския сектор по теми от областта на електронно управление, иновации и предприемачество, българи в чужбина, образование, културно и природно наследство, градски политики и планиране. Съветник на министъра на електронното управление и експерт към кабинета на вицепремиера по ефективно управление в периода 2021-2022 г., както и съветник по дигитализация и иновации на министъра на икономиката през 2021 г. Координатор в областите управление, икономика и технологии в проекта "Визия за София" за изработване на дългосрочна стратегия за развитие на столицата, консултант по архитектури за данни и информационни системи в ОП Софияплан. Председател на управителния съвет на фондация "Общество.бг" и част от екипа, създал първия национален портал за отворени данни и кампанията за отворен код в публичните проекти. Бил е част от екипа на икономическия съветник на президента в периода 2016-2017 г. и от екипа на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране (BVCA) в периода 2017-2019 г. Журналист, автор и редактор с дългогодишна кариера в специализираното онлайн списание за фантастика и футурология ShadowDance.

За автора на визията този епизод: Георги Лазаров е дизайнер с над 20-годишен опит в създаването на визуални стратегии. Завършва бакалавърска степен “Маркетинг и реклама” в ПУ “Паисий Хилендарски”, гр. Пловдив през 2004 г. През 2006 г. създава студио Punkt. Основният фокус на работата му е върху създаване на визуални идентичности за български и чужди клиенти, както и многобройни културни събития в България като Нощ на музеите и галериите, Пловдив – Европейска столица на културата 2019, One Architecture Week. Създава и развива идентичностите и на редица чуждестранни събития като Международна седмица на спорта MoveWeek, Placemaking Europe и Move Congress. През последните години работи съвместо със сдружение BG Бъди активен и Ласка Ненова, с която развиват и имплементират проекти в България и Европа свързани с физическата активност, превенции на замърсяването, рециклиране, ърбан планинг.

Георги има интереси в развитието на устойчиви градски процеси, изчистване на визуалния градски език и екология.


Еп. 29 Как да реализираме гражданската си позиция.Разговор с Жоро Пенчев, 04.10.22


За предаването: Започна радио рубриката “Хубава работа”, излъчвана на живо по радио София всеки месец- неформален разговор със специален гост за ежедневните трудности, щастие и уроци в динамичната реалност на съвременният работещ българин. Очаквайте срещите с непринудени истории и актуалните работни и личностни теми на българите в активна професионална възраст. Автор и водещ на предаването е Олга Василевска, управител на MW LOGISTICA.

Публикуването на илюстрацията е с разрешение на автора и права за разпространение според Creative Commons-Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC-BY-NC-SA). Това означава, че можете да я споделяте, но с кредит към автора, включително и при промяна или адаптация на илюстрацията. Илюстрацията не може да се ползва с комерсиални цели.