автор: Ваня Холзи
Темата на епизод 26 на рубриката "Хубава работа" е за стартъп и създаването на посоките и възможностите за други хора. Чуйте личната историята и още откровени споделяния в разговора ни с Макс Гурвиц - управляващ партньор Vitosha Venture Partners. Роден в Русия, но още от малък се мести в САЩ със семейството си, а след това- в Холандия. Там завършва университет, учи в САЩ, работи в Германия и се завръща в Амстердам, а после се установява в България. Още от малък колекционира български пощенски марки. Управляващ съдружник във Vitosha Venture Partners, Макс е един от радетелите на стартъп средите не само в България, но и в много страни по света.

За гостите: Макс Гурвиц, партньор Vitosha Venture Partners: роден в Русия, но още от малък се мести в САЩ със семейството си, а след това- в Холандия. Там завършва университет, учи в САЩ, работи в Германия и се завръща в Амстердам, а после се установява в България. Още от малък колекционира български пощенски марки. Управляващ съдружник във Vitosha Venture Partners, Макс е един от радетелите на стартъп средите не само в България, но и в много страни по света. 

Христо Петков, основател Stinky Socks: Христо Петков е роден в София, и от малък е зарибен скейтър и сноубордист. В студентските си години прекара един сезон като служител в американския зимен курорт Vail в Колорадо, и след прибирането си в България започва е с дистрибуция на водещи брандове аксесоари за зимни спортове в Европа. Заедно с приятели основават няколко компании за маректинг и медиа продукти в сферата на зимни спортове, а от 2006 година насам произвеждат собствени спортни чорапи под марката Stinky Socks. Христо е част от екипа на агенция Next DC от 2011 година, като от 2020 е търговски директор на фирмата. През 2022 се очаква удвояване на световните продажби на Stinky и целта е бързорастящата компания (вече под името Arctic Fox) да стане един от световното известни български брандове.

Ирина Недкова, основател на детския бранд EIRENE: Професионалният й опит в света на модата започва още преди 15 години, в зората на онлайн търговията. Следват няколко смели модни инициативи, сред които това да е управител и лизинг мениджър на първия в България аутлет с над 80 магазина. След като в продължение на седем години създава и развива успешно първия си моден бранд за деца, най-голямата стъпка идва преди две години, когато стартира нов бранд в нишов сектор – решение, взето след дълъг опит в сферата. „Детските луксозни дрехи са ниша, която е много по-ниско конкурентна в сравнение с модата за деца, предлагана от модните гиганти. Затова се позиционирахме в нея, залагайки на най-високото качество и уникален дизайн“, казва Недкова и добавя, че достъпната луксозна мода е най-бързо развиващият се моден сегмент, годишно нарастващ с 5%. Този сектор се очаква да реализира 5.4 млрд. евро оборот през 2021 г., посочва основателката на EIRENE.

Милена Илиева, доброволец в BG4UA: родом от Бургас, завършила Психология в СУ и от 10 години работи в водещата българска IT компания A Data Pro, където от 2017а година е Директор Човешки Ресурси. С над 500 служители в България, Украйна, Беларус, и други страни, компанията е играч на световен мащаб в областта на business intelligence, data and AI solutions за големи корпорации. С началото на руската инвазия в Украйна на 24и февруари 2022а, компанията се фокусира върху прдкрепа на нейни служители в Украйна, и по този начин Милена стана един от съоснователи и водеща сила в BG4UA, българската обществена платформа за помощ на украинци в България.

За автора на визията този епизод: Илюстрацията е създадена специално от Ваня Иванова за излъченото предаване по Радио София на 05.04.22 г. и е вдъхновена от темата. Credit: Ваня Холзи (Instagram). Ваня Холзи е пиар и маркетолог по образование, но изкуството винаги е било важна част от живота й. За пръв път се влюбва в рисуването чрез детските книжки и комиксите като малка и няма тефтер, който да е попаднал в обхвата й и да е останал без скици и драсканици по страниците.Стреми се с илюстрациите си да запази детското в себе си и да сподели историите, които обитават ума й откакто се помни. Вдъхновява я природата и всички форми на разказване - от филмите и анимацията до книгите и музиката.Когато не е заета с щуротиите на двете й котки, обича да рисува шантави герои и абстрактни акварели. В момента е фокусирана върху своя бранда дигитални постери Astrologika в Etsy.

Еп. 26 или как Макс отваря нови нестандартни пътеки за нови хоризонти.
 

Разговор с Макс Гурвиц, 05.04.22

За предаването: Започна радио рубриката “Хубава работа”, излъчвана на живо по радио София всеки месец- неформален разговор със специален гост за ежедневните трудности, щастие и уроци в динамичната реалност на съвременният работещ българин. Очаквайте срещите с непринудени истории и актуалните работни и личностни теми на българите в активна професионална възраст. Автор и водещ на предаването е Олга Василевска, управител на MW LOGISTICA.

Публикуването на илюстрацията е с разрешение на автора и права за разпространение според Creative Commons-Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC-BY-NC-SA). Това означава, че можете да я споделяте, но с кредит към автора, включително и при промяна или адаптация на илюстрацията. Илюстрацията не може да се ползва с комерсиални цели.