Олга Василевска, управител на MW LOGISTICA
едно интервю от поредицата "Нашите 10", посветено на партньорите на MW LOGISTICA по случай първия юбилей на компанията 

Олга Василевска, първата дъщеря на Минко Василевски, е управител и мажоритарен собственик в МВ Логистика от 2012 година. В компанията встъпва без практически опит в сферата, но с неограничен страмеж да продължи започнатото от Минко. При въпроса какво е най-значимо за нея в работата и, тя отговаря: "Екипът"


Олга, Вие сте завършили във Франция и в Германия. Защо решихте да работите в България?
Винаги съм знаела, че ще се върна в България, защото в чужбина човек винаги може да работи като чиновник в компания или голяма корпорация, но трудно може да прави промяна или да реализира нещо свое, така както в своята родна земя. Смятам, че в тук България възможностите за развитие както на собствен бизнес така и на каквито и идеи и мечти са много повече.

Бихте ли разказали кои са най-важните уроци по пътя Ви предаден от Вашия баща и ментор в бизнеса – Минко Василевски?
Може би най-значителният урок, който имам от него е, че честността и почтеността имат смисъл и че дългосрочно те са най-правилният избор. Не винаги е лесно да бъдеш открит, да плащаш всичките си данъци, да си абсолютно на чисто с всички сметки. Макар в момента това да коства повече (и ресурси и енергия), когато си добър и почтен човек, това в поколенията напред се отплаща. Твоето име е не само името на твоите родители, но и на дядо ти и на прадядо ти, но и на твоите деца. И аз по примера на баща ми избирам и вярвам в силата на почтеността дългосрочно.

Какво успяхте да постигнете с MW LOGISTICA за последните десет години?
Резултатите, с които аз най-много се гордея са свързани с екипа ни, той се разраства и то много стабилно. Имаме страхотни служители, всеки един от тях с много добри качества като експерт, но и като човек. За мен е удоволствие да идвам на работа и да срещам колегите си и мисля, че това е един от най-добрите символи на една добре функционираща фирма - хората, които работят в нея. Резултатите ни финансово също са много добри, тази година предстои да реализираме добра печалба. Преминахме през много трудни периоди, в които е имало моменти на години със загуба или в такива, в които не успяваме да покрием или да реализираме бюджета, който сме планирали. Аз лично за себе си имах много житейски уроци през тези шест години, за които съм част от фирмата, но от гледна точка на постижения мисля, че са много ситуациите всеки ден, в които ти откриваш нещо ново, учиш се на нещо ново. Вярвам, че тепърва предстоят големите неща за нас.

Вие се занимавате с различен вид транспорт, с логистика, спедиция, с движение. Според Вас на какво е символ движението?
Нашият бизнес е прагматичен - ние просто превозваме стоки от една точка до друга и по този начин участваме активно в материалния поток за всеки, с когото работим. Но е много приятно усещането да знаеш, че ти си полезен и то по толкова директен начин на своите партньори. А движението е част от хората, част от естествения процес на живота.

Какви са сходствата според Вас между развитието на Вашата фирма през последните десет години и развитието на България в Европейския съюз? Защото това са синхронни процеси.
Транспортният бранш директно дава индикация за развитието на икономиката ни. Обемът на пратки по вноса или износа например е един от първите индикатори за икономически ръст още преди да може НСИ да отчете размерът на БВП. Така например през последните две години забелязваме увеличение на износните пратки към Германия. Тя е търговски партньор №1 на България, но е партньор, с който традиционно винаги е имало много повече внос. Но последните две години се забелязва обратна тенденция, което показва, че нашата икономика драстично се разраства. Повечето от стоките са ниско технологични все още, тепърва предстои да се развиваме и да се учим да правим високи технологии, но това е добра тенденция. Земеделието и секторът на услугите също са много сериозни сфери, но тогава, когато индустрията процъфтява, технологиите се развиват, хората се учат да произвеждат по-добре, тогава има дългосрочен просперитет в една страна. Нашата дейност е силно обвързана с тази част от икономическото развитие на страната и за нас е чест да можем да наблюдаваме и да сме част от прогреса. Обемите се разрастват, хората работят по-професионално, потоците са доста по-ефективни.

Кое е най-важното в общуването Ви с партньорите, което благоприятства за Вашето развитие?
Нашето отношение към партньорите ни е много лично, ние сме малка семейна компания в сравнение с гигантите на нашия пазар. Независимо от това нашето име се знае. Знае се от предишното поколение спедитори, знае се и от по-предишното. Това, което ни отличава е, че познаваме всеки наш клиент по първо име, знаем важните неща за нашите партньори, спецификата на техните товари, изискванията им за товарене и разтоварване, изискванията им за документална обработка. Познаваме техните навици, знаем за техните семейства и растем заедно с тях – това е специалното за нас, което ни прави и предпочитан партньор за нашите клиенти.

Бихте ли споделили някаква история от тези години, която си спомняте с особено вълнение?
Фирмата ни стартира 2008 година, основана от моя баща Минко Василевски, спомням си неговата емоция за началото на компанията, измислянето на името, а след това логото. Аз тогава не участвах активно в процесите и не работех във фирмата. Първият ми работен ден беше труден, със сигурност доста емоционален - решението да вляза във фирмата беше след като Минко внезапно почина и аз реших да продължа това, което е започнал, защото знам колко усилия, професионализим и мисъл вложи във фирмата.

Сещам се и за конкретен случай, в който наш партньор закъсняваше с доставката на пратка.Трябваше много бързо да намерим алтернативен вариант на претоварване на пратката ни в Чехия в неделя, за да доставим пратката навреме в Източна Германия.  Цялата информация и решение на казуса се случи в рамките на 40 минути- нямаш много време за мислене, трябва много бързо да реагираш. И в момента, в който разрешихме този казус, имахме приятно усещане на удовлетворение, че си се справил с трудна ситуация.

Имате и история с лъв дори. Как си я спомняте?
Тази история с лъва беше доставката на един препариран лъв от Германия. Ние всъщност не знаехме какво се вози в тази каса, която получихме през групажната ни линия и се оказа, че е истински голям препариран лъв, който е транспортиран от Африка, за да стигне до България.

Всъщност имате история и с транспортирането на елементи за съвременно изкуство. За Бронзовата къща, около която се създаде голяма дискусия. Вие как участвате в този процес?
Минко беше много голям почитател на изкуството и също така инвестираше в изкуство. Един от интересните проекти, в който MW LOGISTICA участва, е „Еуфония“ през 2009 година, когато в България се провежда европейско състезание за лютиери, и струнни музикални инструменти от цяла Европа са доставени в България за това състезание, като всеки един от тях има специално изискване за транспорт, специална опаковка. Логистиката на такъв вид мероприятие е доста специфична от това да натовариш един палет от Германия и да го доставиш тук в София. Накрая резултатът е музика.
Участваме и в много от проектите на Swimming Pool, пространство за съвременно изкуство. И е голяма чест за мен да подкрепяме и да участваме в такъв тип инициативи. В момента пък транспортираме експонати от Париж, свързани с Пловдив като европейска столица на културата през 2019г.
В интерес на истината за Бронзовата къща в София заявката дойде от нашите партньори в Германия, те имаха задача за нас да натоварим тежки палети от Източна Германия и да ги доставим тук в София. Интересното беше, че доставката трябваше да бъде в центъра на София. И както при всяка такава доставка се свързахме със Столична община, организирахме специфична доставка, необходимото разрешително, за да можеш да разтовариш в центъра и малко преди това научихме какъв е товарът. Интерпретацията на всяко произведение на изкуството е въпрос на лична гледна точка, всеки може да го харесва или не. За мен и за екипа ни бе радост и чест да участваме в такъв проект, който много хора имат възможност да видят.

Какво си пожелавате за Вашия юбилей?
Пожелавам си екипът ни да расте. Това е показателят, който показва, че една фирма се развива. Пожелаваме си и добри печалби. Както всеки един собственик за мен това ще носи лично удовлетворение, но ще ни даде възможност и да си позволяваме повече да се разрастваме така както трябва, да инвестираме в нови проекти. Пожелавам си здраве за мен и моето семейство и за семействата на всички наши служители и партньори.

А за следващите сто години?
За следващите сто години пожелавам си следващите поколения да подхождат така отговорно към това, което сме създали, както и ние.

Понеже това е семейна фирма – Вие успявате през последните години да създадете и семейство, да имате две деца. Как успяхте да съчетаете това – да бъдете мениджър на успешна фирма със сплотен екип, а и да създавате нови животи и семейство?
Това е голямо предизвикателство. Нашите деца са с разлика година и половина. Шегувам се с приятели, че през последните три години съм бременна. Фирмата винаги е била сред приоритетите ми независимо от това дали ми предстои да родя или съм бременна последния месец. Колегите бяха свикнали с това да идвам всеки ден на работа независимо от бременността. В последните дни на бременността много тежко се движех и им създавах по-скоро дискомфорт само с това, че бях тук. Но за мен беше важно да знаят, че аз съм на линия по всяко време.

Имам една интересна история за това как при раждането на дъщеря ни Екатерина, тя се роди в 7,30 сутринта, в 9 часа получих имейл от нашите партньори в Германия за едни много ключови клиенти тук в България, с които трябваше да се свържа и разговарям за нов проект. Не мисля, че никой от хората, с които говорих знаеха, че аз преди един час съм родила дъщеря си. Аз и не съм си помислила да си изключа телефона. Общо взето за мен е важно да може фирмата да се развива независимо какво се случва в моя личен живот и до момента това се случва.

Радвам се, че децата ни са здрави, носят много радост в живота ми. Това да бъдеш майка, да си родител и едновременно с това да имаш собствен бизнес, е трудна задача. Изисква се много сериозно планиране на времето, точен екип и хора зад теб, на които да можеш да разчиташ и аз съм много благодарна за това, че имам тези хора зад себе си, без тях това нямаше да стане реалност.

Как се изгражда доверие?
В последните години научих, че доверието е свързано с точния, правилния подбор на хора- това да не търсиш на всяка цена експерти, а да търсиш на първо място свестни хора. Защото всяко умение може да бъде научено, но това да си добър и свестен човек е просто заложено или възпитано в теб. Така че подходът ми към подбора на хора и избор на нови членове е много детайлен. След това доверието се изгражда с това, когато покажеш, че ти самия си достатъчно отдаден с твоя личен пример, с това ти да подадеш ръка, с това да покажеш, че си на разположение, когато е необходимо. Това винаги се връща. И по този начин, няма човек, който да не отговори на доброто с добро.


MW LOGISTICA е компания със семейни ценности, лично отношение към всеки партньор и традиции в спедицията от три поколения назад.
Моята позиция в компанията е управител. Но няма нищо от дейностите ни, което не умея да правя - от комисионирането на поръчки от склада до фактуриране и окомплектоване на документи за транспортите. Радвам се, че благодарение на експертния ни екип участвам по-рядко в тези дейности и успявам да се фокусирам върху всички теми, които устойчиво да развиват бизнеса ни.
Нашите най-значими постижения са
сформирането на сплотен, експертен екип.
На първо място в работата за мен стои мотивацията на служителите ни.
Вярвам, че всяка цел става реалност с много труд, постоянство и добри намерения.
В България успяваме, когато работим здраво и отдадено.
Мечтая за ангажирано, вдъхновено и трудолюбиво следващо поколение българи. В личен план искам всички мои близки да са здрави!


*"Нашите 10" е специален проект за МВ Логистика. По случай десетата годишнина на фирмата ни ще Ви запознаем с част от ключовите партньори, благодарение на които МВ Логистика се развива.