Тодор Кавръков, пропърти мениджър в Trade Center Europe
едно интервю от поредицата "Нашите 10", посветено на партньорите на MW LOGISTICA по случай първия юбилей на компанията 

Тодор Кавръков е управител на "ТЦЕ Мениджмънт". МВ Логистика е наемател в Trade Center Europe - стратегическо място за развиваща се спедиция. Партньорството, стартирало още с работата с Минко Василевски, се базира на качества като коректност и предвидимост.

От колко време сте партньори с MW LOGISTICA?
Партнираме си с компанията MW LOGISTICA на практика от нейното основаване преди десет години от покойния г-н Минко Василевски. Отдавна сме излезли от така стандартните отношения наемодател – наемател и сме истински партньори. Компанията в първоначалните си години, а и след това, когато г-жа Олга Василевска пое управлението, имаше някои сътресения и тогава имахме възможността да помогнем в различни аспекти, предлагайки различни площи, предлагайки финансови дискаунти с цел да подпомогнем нейния бизнес.

Защо обаче продължавате да работите с MW LOGISTICA?
Тъй като те са много предвидим партньор. Самата компания, бидейки партньор на немска компания, има едно ноу-хау, което е много ценно за нас. А Олга Василевска като чуждестранен възпитаник, изповядва едни изключително добри ценности, които ни помагат да имаме много леки отношения в бизнеса, а ние много държим на тези неща.

Кои са тези ценности?
Предвидимост на първо място, коректност. На второ място изключително добри лични отношения между мен, бидейки пропърти мениджър на комплекса и нея, бидейки управител на MW LOGISTICA.

Какво според вас означава „спедиция с лично отношение“?
Фирма от ранга на MW LOGISTICA може да си позволи да има лични отношения в бизнеса в най-добрия смисъл на думата и да бъдат изключително гъвкави, да проявяват човешко разбиране, като фамилна компания - за разлика от мастодонтите в техния бранш.

Кои са другите допирни точки между Вас?
На практика обединяват ни win-win отношенията. Налагало ни се е и да транспортираме наши продукти от чужбина и тя се е отзовавала винаги - много акуратно, много точно, спазвайки сроковете на съвсем разумни цени за бранша.

MW LOGISTICA съществува през повечето време, откакто България и ЕС съществуват заедно. Как вие гледате на това?
Допреди 1 януари 2007 година при нас имаше митническо бюро, което се казваше „Европа“. В него всички международни търговски компании и спедиции обмитяваха. Това бюро изчезна през януари 2007, тъй като основният търговски поток с евро-страни вече нямаше нужда от обмитяване. Според мен MW LOGISTICA излязоха в изключително добър момент за логистичния бранш, тъй като поеха тази стабилна инерция на увеличаване на търговския поток и на обема на търговията след 1 януари 2007.

Какво бихте им пожелали за тяхната десетгодишнина?
Искам да пожелая на г-жа Олга Василевска и на нейните сестри, с които заедно управляват фамилната компания, да са много здрави. Семейните им отношения да бъдат в хармония с бизнеса. И да продължи Олга с този плам, с този ентусиазъм, с който прави нещата. Ще припомня и че г-жа Василевска влезе в класацията на бизнес дами под 30 години. Това за мен беше изключително позитивен факт, много искрено се зарадвах на нейните успехи. Така че пожелавам тази енергия, този плам да го има за много години напред.

Това е за следващите десет, а за следващите сто години?
За следващите сто години нейните наследници да продължат да развиват бизнеса по същия начин, както нея и както нейния баща.

На какво е символ движението според Вас?
В генерален житейски и философски план движението е символ на живота и на промяната. Има една сентенция, която леко ще перифразирам, че едно е сигурно, че винаги ще се променяме оттук нататък. Тоест трябва да сме готови абсолютно винаги за следващата промяна, защото тя е зад ъгъла. За мен символ на движението е точно това.

Каква история си спомняте от общата ви работа?
На една от логистичните конференции участвахме с щанд и с макет на най-новата ни сграда тук в комплекса и имах нужда от хубава снимка. Случайно се видяхме с Оля на конференцията и я помолих да позира до макета на сградата и тя го направи. И имаме такава представителна снимка с нея. 


"ТЦЕ Мениджмънт" управлява бизнес имоти. Основният ни обект е Търговски Център Европа. Компанията развива цялото бизнес планиране и стратегия на ТЦЕ, търговските операции по отдаване под наем, маркетинговото и стратегическо планиране, както и ПР и рекламата на комплекса.
Нашите най-значими постижения са 100% запълняемост на офис, търговските и складовите площи в ТЦЕ. Значително постижение е сертифицирането по сградния стандарт BREAM на две сгради в комплекса (Сгради 1 и 15). Първо ни място в класацията на международно признатия приз Prix d’ Excellence за целия Търговски Център Европа.
Работя като - управител на "ТЦЕ Мениджмънт", но повече държа на професионалната позиция пропърти мениджър на ТЦЕ. а служебните ми задачи включват и запълване на всички отдаваеми площи в ТЦЕ, както и в още два проекта на инвеститорите. Провеждане на рекламна и ПР кампания с цел поддържане на имиджовото присъствие на комплекса в полезрението на бизнеса. Следване на общия маркетингов план, начертан преди близо 10 години. Финансови и пазарни прогнози и куп други по-дребни административни ангажименти.
На първо място в работата за мен стои етиката в бизнес отношенията, доверието в професията, поемане на отговорност и отношение към останалите с уважение.
Вярвам, че предстоят добри години за бизнеса. От нас зависи да пренесем добрите отношения в семействата си и да възпитаме децата си във вечните ценности.
В България успяваме, когато сме упорити, но и разумни и деликатни.
Мечтая за по-чисти и добри отношения навсякъде.


*"Нашите 10" е специален проект за МВ Логистика. По случай десетата годишнина на фирмата ни ще Ви запознаем с част от ключовите партньори, благодарение на които МВ Логистика се развива.