Арх. Христо Станкушев, DontDIY и Almost
едно интервю от поредицата "Нашите 10", посветено на партньорите на MW LOGISTICA по случай първия юбилей на компанията 

Арх. Христо Станкушев е управител на архитектурно студио DontDIY и партньор в мебелния бранд Almost. MW LOGISTICA е основен доставчик на логистични услуги за компаниите. При въпроса какво е най-значимо за него в съвместната им работа, арх. Станкушев отговаря: "Добавената стойност на екпертността в логистиката"


От колко време работите с MW LOGISTICA? В какво се изразява партньорство ви?
Над пет години. Те ни помагат с пренасяне, логистика на мебели, материали при реализиране на проекти, а ние им помагаме с оформянето на техния офис. По-активното партньорство с тях е свързано с мебелния ни бранд Almost - основна част от нашите клиенти са в Европа и значителната част от тях в Германия, където MW LOGISTICA са много силни. И те ни помагат да транспортираме стоката ни като групажи или директни пратки. Но участват в процесите и с бизнес консултация как да организираме тези процеси и като склад, като магазинаж, като разпращане - през кои хъбове, как е добре да се изпратят пратките. Ценим много тази добавена стойност над чисто оперативната услуга.

Всъщност защо работите с тях?
Защото можем да разчитаме, че във всяка една ситуация, която се появи, ще получим веднага предложение за решение. Когато транспортираш неща, винаги излизат казуси, винаги има нужда да бъдат решени по някакъв начин и не смятаме, че има безгрешни партньори. По-скоро за нас е важно, когато се получи грешка, проблем, трудност или нещо друго да можем да разчитаме, че веднага ще получим обратна връзка и това го виждаме при тях.

Какво според Вас означава „спедиция с лично отношение“?
Спедиция с лично отношение означава, че както ние се отнасяме към клиентите си все едно проектираме нашия дом, нашия офис, нашата сграда, така и тяхната спедиция е такава, която все едно транспортира собствени пратки. Не пратки на някой друг, за когото не й пука, ами неща, за които лично ще бъдат ангажирани до момента на предаването им.

Бихте ли разказали история, която си спомняте от общата ви работа?
Да, спомням си първия ни опит да преправим офиса на MW LOGISTICA, който беше базиран на не цялостно преустройство, но на пренареждане и оптимизация на пространствата, който след това беше редактиран от един фън шуй специалист. За първи път ни се случи нашата работа да бъде комбинирана с работа на фън шуй специалист. Но при следващите ни опити за пренареждане на офис пространствата той отпадна от уравнението. По-лесно се работи без фън шуй специалист. (Смях)

Добре, какво бихте искали да пожелаете за тази десетгодишнина на MW LOGISTICA?
Десет години е много да се занимаваш с едно нещо последователно. Мисля, че човек губи енергия, фокус, посока на нещата, с които се занимава, и има нужда от напомняне, че това, което прави, е смислено. И че ти не го правиш за следващите 1-2-3 години, а за поколения напред. Това и ние в нашия бизнес искаме да постигнем. И ще се радвам много, ако тези десет години е просто едно начало.

Какво им пожелавате за следващите сто години?
Като Лили Иванова – здраве, любов и да се обичат. (Смях) За следващите сто - да растат спокойни, бизнесът да носи удовлетворение на всички, които са замесени в него и без напрежение и мъки да се разраства и да се развива стабилно.

Според Вас на какво е символ движението?
Движението – първото, което ми идва на ум – е преходност. Може би това, с което ние се занимаваме, е непреходно – сгради, интериори, мебелите – една част от тях са трудноподвижни. Движението е преходност, устременост към нещо, динамика. Мисля, че в този бизнес възможността да реагираш динамично на ежедневните предизвикателства е най-интересното и вдъхновяващото.

MW LOGISTICA е в синхрон с членството на България в ЕС. Как гледате на този общ процес?
Ако първите 20 години от прехода са символ на фирмите, които са разкопали нивата и са успели да оцелеят и да се наложат на пазара - на тази основа се появяват вече едни бизнеси, в чиито принципи много по-ясно е заложена европейска ориентация. Това са бизнеси, които не са базирани на случайни, хаотични, единични сделки, с които да изкараш голяма печалба, което според мене е основният характер на фирмите на прехода. А това са фирми, които стъпват на здрави основи с идеята да съществуват дълги години напред. И това по някакъв начин е и ЕС за развитието на България.


DontDIY е студио за архитектура и дизайн.
Моята позиция в компанията е менажиращ партньор, но служебните ми задачи включват и всичко другото, от което архитектите в студиото, клиентите или партньорите могат да имат нужда.
На първо място в работата за мен стои да бъдем полезни.
Вярвам, че да дръзнеш значи да го направиш.
В България успяваме, когато работим здраво.
Мечтая за това българската архитектура и дизайн да бъдат световно разпознати с характерния си език и значими постижения.


*"Нашите 10" е специален проект за МВ Логистика. По случай десетата годишнина на фирмата ни ще Ви запознаем с част от ключовите партньори, благодарение на които МВ Логистика се развива.