Сергей Вичев, Орикон
едно интервю от поредицата "Нашите 10", посветено на партньорите на MW LOGISTICA по случай първия юбилей на компанията 

Сергей Вичев е управител на компанията "Орикон", компания с пазар от над 15 държави предимно от ЕС. В началото на съвместната работа като логистичен доставчик МВ ЛОГИСТИКА обработва обем от 4 палета, а в момента заетите палетоместа в склада са над 70. 

Какво успяхте да постигнете, за година и половина, откакто работите с MW LOGISTICA?
Пораснахме 5-6 пъти. В момента, в който започнахме да работим заедно, бяхме доста по-малки като обем. Благодарение на партньорството ни с МВ Логистика успяхме да стигнем там, където сме.
Основната дейност на Орикон е търговия с консумативи за печатна техника – тонери, мастилници и др. Ние работим със страни от ЕС, ето още едно свързване с MW LOGISTICA - работим предимно с Германия, Франция, Испания. За година и половина направихме около 2000 пратки. И броят на артикулите, които се съхраняват тук, също не е малък. Това са около 1000 различни артикула, които се движат за Германия, Франция, Румъния, Гърция, Полша.

Кое е най-важното във взаимоотношенията ви с тях?
На първо място е доверието. И че във всеки един работен казус наистина търсят допирни точки с нашите процеси. Това е взаимно, намираме консенсус и вървим заедно напред.
Личните отношения с управителя Олга Василевска – също допринасят за доверието. Тя винаги може да те изслуша, да разбере какво точно ти трябва и винаги е насреща да търси конструктивни решения.

Какво според Вас означава спедиция с лично отношение?
Това е възможността да отговориш на нуждите на клиента, а не да действаш стандартно за всеки един клиент. Това е важността да виждаш не само фирмата срещу себе си, а човека, с когото работиш.

Всъщност MW LOGISTICA е от десет години на пазара, по-голямата част откакто България е в Европейския съюз. Какъв знак е това според вас?
Мисля, че това съвпадение не е случайно, намирам много сходство и прилики. MW LOGISTICA се развива със същото темпо както и ЕС.

Защо работите с MW LOGISTICA?
Основното направление е работата в склада - те ни предоставят услуги по складиране на нашата стока, комисиониране, подреждане, оптимизиране на работните процеси. Второто направление е транспорт и логистика и митническо представителство. Доволни сме от съвместната ни работа и заедно гледаме напред, за дългосрочни партньорски отношения.

Какво им пожелавате за тяхната 10-годишнина? 
Да работят със същия хъс, с дори същото лично отношение, това е много успешна тяхна специфика, пожелавам им да се развиват дори повече от ЕС, дълги години успех и сплотеност на екипа, която имат и в момента.

Дейността на фирмите Ви е свързана с движението, на какво е символ то?
На постоянна динамика. Всеки бизнес постоянно се развива, всеки ден излизат нови неща и затова това движение е много важно да се предаде в бизнеса да успяваш да решаваш дневните задачи. Но и не само в бизнеса, мисля, че целият ни живот е едно движение непрекъснато и е много важно да бъдеш в него.

А защо те успяват да се движат напред и нагоре?
Най-вече заради техния колектив. Хората са тези, които развиват фирмата, правят я уникална и мисля, че те са основната причина за развитието.

Орикон е международна компания за търговия с консумативи за печатна техника. Работим с бизнес клиенти от над 15 държави предимно от ЕС.
Най-значимият резултат от работата ни е, че успяваме да осигурим на клиентите ни това, което искат. Почти нямаме клиенти, които спират да работят с нас, повечето са тези които продължават, превръщайки се в нашии постоянни партньори.
Моята позиция в компанията е управител.
Но служебните ми задачи включват и управление на информационната ни система и база данни, финансово управление на компанията, оптимизиране на логистичните и складовите процеси.
На първо място в работата за мен стоят хората.
Вярвам, че няма невъзможни неща.
В България успяваме, когато промяната идва от нас самите, а не се очаква от другите.
Мечтая всеки да намери своето щастие.

*"Нашите 10" е специален проект за МВ Логистика. По случай десетата годишнина на фирмата ни ще Ви запознаем с част от ключовите партньори, благодарение на които МВ Логистика се развива.