Емил Орлинов, управител на Куско ЕООД
едно интервю от поредицата "Нашите 10", посветено на партньорите на MW LOGISTICA по случай първия юбилей на компанията 

Куско ЕООД е една от първите партньорски компании на МВ Логистика, на която фирмата възлага вътрешни транспорти. Съвместната работа с добрите превозвачи на пазара е важна предпоставка за развитието на спедицията в България Емил Орлинов представя фирмата си като "Фирма с традиции в товарния транспорт", a в интервюто си ни разкрива историята за една впечатляваща пратка с лъв. 


Представете се, с какво се занимавате?
С транспорта, пътувам в София и страната, за така наречените куриерски услуги от врата до врата – това е класическият вариант за доставка.

Защо работите с MW LOGISTICA?
Работя с тях, защото са лоялни хора и се разбираме с поглед.

Кое е най-ценното във вашите взаимоотношения?
Най-ценното е, че разчитаме един на друг и че всеки слуша и чува другия. И гледаме да се допълваме, да не си пречим, да не си изземваме функциите.

Каква история бихте разказали свързана с общата ви работа?
Сещам се за една пратка, която трябваше да доставя в Казичене в един обемист сандък. При доставката искаха да се отвори пратката да видят в какво състояние е. Отвориха я и се оказа препариран лъв! Огледаха го и казаха, че е в добро състояние и аз си тръгнах. След което казах на Олга, че сме докарали лъв и тя не знаеше, остана озадачена. Пратката се оказа както трябва без нарушения, беше си лъв препариран. Само дето не беше жив - иначе си беше като жив - висок, едър, истински.

Какво е специфичното за Вашата работа?
Специфичното е, че аз ги представлявам пред крайния клиент и се явявам като лице на фирмата - като водата между цимента и пясъка, за да стане бетон. За да бъде крайният потребител доволен от крайната доставка - да придам завършен вид на услугата, за да не разваля всичко накрая, зависи от мен.

Какво искате да пожелаете на MW LOGISTICA за 10-годишнината?
Да я има на пазара и да отстоява българските фирми. Защото има експанзия на западни фирми, а на мен ми се иска българският бизнес да оцелява и да го има, ако не да надвива, поне да пречи на тия потребители, които източват България, печалбата отива на Запад и за българските фирми остават трохи.

А ако допуснем, че пожеланието Ви се сбъдне и MW LOGISTICA останат на пазара още дълго време – на какво ще се дължи това?
Това е фирма, която знае и може, има опит, и са млади хора непредубедени. Работят спокойно, не под напрежение и не са по-лоши от всички останали.

А за следващите сто?
Пожелавам пак да се видим на същото място пораснали житейски, с опит, защото все пак, за да се занимаваш с нещо в България, трябва да имаш огън в себе си. Човек, който има опит трудно се хваща с нещо, нещата не са много добре в българския бизнес.

Какъв паралел бихте направили между присъствието на MW LOGISTICA на пазара и присъствието на ЕС в България и България в ЕС?
България е в ЕС и няма нищо лошо фирмите, които сме в България, да бъдем част от ЕС и да работим с него. Мисля, че имат какво да научат и от нас, защото регионално тук се справяме доста добре, поне моето виждане е такова - че работим успешно.

Фирмата, а и вие се занимавате с движение. Кажете ни повече за движението.
Движението е символ на прогрес, на еволюция. Човечеството, хората, фирмите трябва да се движат и да се учат един от друг, да си помагаме. Те се наричат бизнес отношения, но те са си приятелски - в бизнеса не може да си враг с другия и постоянно да гледаш да бъдеш на печалба. Има моменти, когато трябва да отстъпваш, моменти, когато трябва да дадеш нещо от себе си, а другият го разбира и го оценява.


Нашите най-значими постижения са, че намираме решения и работиме в екип.
На първо място в работата за мен стои
професионализмът и гъвкавостта.
Вярвам, че ще продължи сътрудничеството ни.
В България успяваме, когато вярваме в себе си и работиме усърдно.
Мечтая да има мир, разбирателство и взаимопомощ между хората!


*"Нашите 10" е специален проект за МВ Логистика. По случай десетата годишнина на фирмата ни ще Ви запознаем с част от ключовите партньори, благодарение на които МВ Логистика се развива.