автор: ki4_karti4ki
Темата на епизод 30 на рубриката "Хубава работа" е за генетиката и изследването на дълголетието. Чуйте личната историята и още откровени споделяния в разговора ни с Любомир Балабански, PhD - молекулярен генетик с над 10 години опит в молекулярната биология и геномиката.

За гостa: Д-р Любомир Балабански е генетик с над 10 години опит в молекулярната биология и геномиката. След като завършва Немската езикова гимназия в София, следва молекулярна генетика в Единбургския Университет във Великобритания. След дипломирането си през 2011 г. се връща в България и завършва магистратура по генетика и геномика в Биологическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски”. През 2012 г. започва работа в първата генетична лаборатория в България, оборудвана със секвенатор от ново поколение, под ръководството на акад. Драга Тончева.

Там той се занимава със специализирани геномни анализи и диагностика на генетични заболявания при хора. От 2017 г. е докторант към Катедрата по Медицинска генетика към Медицински Университет - София. В дисертацията си, която успешно защитава по-рано тази година, Любомир изследва геномите на български столетници с цел установяване на генетични фактори, предразполагащи към здравословно дълголетие. В момента специализира в извършването на широкоспектърни геномни анализи, както и в биоинформатичната обработка на генерираните от тях данни, най-вече в сферата на медицинската диагностика. Междувременно се опитва да съчетава работата с многобройните си хобита в свободното си време.

За автора на визията този епизод: ki4_karti4ki e Instagram профил, който повече от 2 години създава неовариант на дигиталните честитки в характерна стилистика, популярни в социалните мрежи.

Поздравленията, които трябва да споделим, за да се сбъднат желанията ни са символ на неизменното човешко стремление лесно и бързо да имаме всичко, което поискаме. ki4 karti4ki търси взаимовръзката между желанието за мигновено „хубаво и лесно“ и вярата, че „живот в разкош“ носи пълно щастие. Разглежда красотата, заменена с външния блясък; чувството, заменено със сантименталността; удовлетворението, заменено с хедонистично-потребителската тенденция.Еп. 30, Как Любо се посвещава на изследването на извора на дълголетието.Разговор с Любо Балабански, 15.11.22За предаването: Започна радио рубриката “Хубава работа”, излъчвана на живо по радио София всеки месец- неформален разговор със специален гост за ежедневните трудности, щастие и уроци в динамичната реалност на съвременният работещ българин. Очаквайте срещите с непринудени истории и актуалните работни и личностни теми на българите в активна професионална възраст. Автор и водещ на предаването е Олга Василевска, управител на MW LOGISTICA.

Публикуването на илюстрацията е с разрешение на автора и права за разпространение според Creative Commons-Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC-BY-NC-SA). Това означава, че можете да я споделяте, но с кредит към автора, включително и при промяна или адаптация на илюстрацията. Илюстрацията не може да се ползва с комерсиални цели.