Проект за превоз на над 100 музукални инструменти с изключителна трудност осъществи MW LOGISTICA. „На практика ние отново подпомогнахме българската култура - коментира г-н Василевски. – Беше сериозно изпитание за нас – обикновено само реномирани компании, специализирани в тази област, поемат такава сложна задача. Доволен съм, че отново доказахме на най-високо ниво качеството, което обещаваме. Ще се радвам да видим отново това море от цигулки в България!”

Как MW LOGISTICA ООД организира превоза на струнни инструменти за Еуфония 2009

Да организираш и осъществиш доставката на музикални инструменти е вълнуващо предизвикателство. Те са фин товар и изискват специално отношение. Специално е и усещането, което носят на хората, поели отговорността за тяхното транспортиране. „За пръв път се докоснах до толкова музикални инструменти – цигулки и виоли, чела и контарбаси, и съм учуден колко леки, изящни и красиви са те”, твърди Минко Василевски, генерален мениджър на MW LOGISTICA ООД – фирмата, която организира доставките на инструменти за Еуфония 2009. 

Конкурсът Еуфония, който се проведе миналата година, е за лютиери – майсторите на струнни инструменти, и е първият по рода си като състезание на майстори само от Европейския съюз. Той е финансиран по линия на европейските програми и идеята е да се създаде лютиерски център в България. Участваха над 100 инструмента от 9 страни членки на ЕС. На финала му бяха отличени 4 най-добри струнни класически инструменти – цигулка, виола, виолончело и контрабас. Първият етап се състоя през ноември миналата година в София, като 30-те най-добри инструмента участваха във втория етап през декември в Брюксел.

Трудните пътувания

Логистиката на музикални инструменти е труден процес, който на музикален език можем да сравним с произведение в си мажор – не особено лесна за изпълнение гама. Освен това тяхната доставка струва доста скъпо, факт, силно травмиращ организаторите на конкурса, тъй като проектът е нискобюджетен и средствата за транспорт са оскъдни. Затова организаторите на конкурса се обръщат към г-н Василевски, известен със спомоществователството си на различни културни прояви. Той решава да спонсорира форума с нужната сума, като ръководената от него логистична фирма организира доставките на инструментите до София, до Брюксел и обратно до участниците в конкурса.


Най-трудна се оказва задачата при първия етап на конкурса, когато в София трябва да пристигнат близо 60 инструмента от първоначално планираните 10 - 11 европейски страни. Работата е доста напрегната по една проста причина – лютиерите, както повечето хора на изкуството, се оказват малко разсеяни. Понятието „точност” при някои от тях е доста разтегливо във времето и често графиците за вземане на поредния инструмент се преправят. Налага се превозните средства да изчакват или пък ценната пратка да бъде поемана от следваща кола. Не всички от лютиерите спазват и изискванията за опаковката. Тъй като става дума за превоз с групажен транспорт с претоварвания, инструментите с калъфите е трябвало да бъдат поставени в специално направени дървени каси. Някои от майсторите обаче са предали своите произведения в обикновени кашони. Това наложило някои от тях да се превозват в кабинета на водача, за да не се рискува излишно.

От София до Брюксел

Въпреки трудностите екипът на MW LOGISTICA безпроблемно се справя с доставките на инструментите в София, и то без някой от тях да бъде наранен. Успехът се дължи на внимателния подбор на превозвачите, които от своя страна подходили с нужната сериозност към задачата. Те разбрали, че крехкият товар не може да се повери на случаен човек. Защото, ако някой кара бързо по завоите и инструментите се разлетят, става страшно.


В България пратките е настанени в склада на фирмата. Той е специално темпериран със стайна температура (18 градуса) и нормална влажност. Специалистите препоръчват да няма рязка промяна в температурата и влажността на помещението, защото дървеният материал и струните реагират и се променя звукът. Трябва известно време, за може инструментът да „подиша” и да се аклиматизира. Тогава от него може да се извади най-добрият звук.


В уречения ден всички постъпили от чужбина инструменти са закарани в столичното Музикално училище „Любомир Пипков”, като българските участници сами са си донесли инструментите. Там те са прегледани и просвирени от международно жури, което ги преценява по най-различни критерии. Само 30 от тях са допуснати до втори кръг. За доставката им до Брюксел от MW LOGISTICA подготвят специален бус. В него инструментите внимателно са подредени и укрепени и впоследствие транспортирани в точно определения ден и час до белгийската столица. Останалите инструменти са събрани и върнати лично на техните майстори в европейските страни. Само една цигулка е изпратена като пощенска пратка до Канада, както е било желанието на белгийския лютиер – участник в Еуфония.


В Брюксел от допуснатите до втори кръг инструменти са отличени четири – по един във всяка категория. Те са откупени от Еуфония и с тях са направени няколко концерта, предстои да бъдат изнесени още. Всички останали инструменти са доставени обратно на техните създатели.


„На практика ние отново подпомогнахме българската култура - коментира г-н Василевски. – Беше сериозно изпитание за нас – обикновено само реномирани компании, специализирани в тази област, поемат такава сложна задача. Доволен съм, че отново доказахме на най-високо ниво качеството, което обещаваме. Ще се радвам да видим отново това море от цигулки в България!”


Повече по темата четете тук.