Вилберт Херф, Арне Лингеман и Олга Василевска, управител на MW Logistica, в която от 2009 г. дялово участва и Emons.

В края на миналата година имахме официално посещение от нашите партньори от EMONS Spedition GmbH. Г-н Арне Лингеман, ръководител "Международен автомобилен транспорт" и г-н Вилберт Херф, прокурист и мениджър за Източна и Централна Европа, станаха част от официалното откриване на новия ни склад, а списание "Логистика" взе ексклузивно интервю с фокус върху перспективите и плановете за развитие предвид икономическото състояние в Европа. 


Кои са печелившите бизнес стратегии в л
огистиката, новите дигитални спедиторски платформи и зелените решения? Какви полезните ходове прави индустрията за справяне с кадровата криза и утвърждаването на автономния товарен транспорт? Вижте отговорите на тези и още въпроси в интервюто с тях. 

Кои са ключовите бизнес стратегии, които компаниите от транспортно-логистичния сектор в България трябва да следват, за да са успешни през 2023 г.?

А. Л.: Независимо дали говорим за 2023, 2025 … смятам, че от особено значение за всеки предприемач в България, или където и да е по света, е да бъде наясно какво иска да прави и какво е по-добре да не предприема. Къде са силните му страни, има ли действително смисъл да стъпиш на нов пазар и как да го постигнеш? Всъщност два са основните въпроса – къде и как да се конкурирам с останалите. Мениджърите на компании трябва да имат кристална яснота какъв е пазарът, дали ще оперират в него самостоятелно или с партньор. Всяка компания от индустрията иска да има глобално покритие и да бъде най-добрата в своя клас, независимо дали е базирана в Европа, Азия или Америка. Понякога обаче е по-печелившо да завземаш нови територии с партньор. Защото така се съчетават добрите страни на двете компании. Ключови за вземане на решения са капацитетът и възможностите на вашето дружество.

Над какво по-конкретно трябва да се съсредоточат предприемачите, за да останат конкурентоспособни?

А. Л.: Капацитетът e от решаващо значение, ако говорим за автомобилен транспорт. Тогава идва другият въпрос – какъв е той - собствен или съвместно с подизпълнители и какво е нивото на гъвкавост. Тук трябва да се вземе предвид цялостната верига на доставки и всички нейни прекъсвания от макроикономическа гледна точка. Хората разбраха, че най-ниската цена не е най-върховото постижение, a по-важна е надеждността на услугата.
В.Х.: И все пак всеки пазар трябва да се разглежда поотделно. Винаги трябва да се подхожда индивидуално – дали съответната компания следва подхода аутсорсинг на услуги или възнамерява да реализира сама нов проект. В Румъния, например, традиционно цари in-house модел, в който голяма част от бизнес операциите ни се изпълняват от самата организация. В същото време в Германия през последните 5 години настроенията на предприемачите бяха за аутсорсинг, докато спадът на икономката не преобърна нещата към insourcing.

Какви са новите тенденции при товарните превози?

А. Л.: Трансакциите по-често ще се случват on-line. Очертава се тенденция за възникване на все повече дигитални спедиторски платформи на пазара.
В.Х.: Тук говорим за уеб брокерите на пазара на товарни превози, стартъпите, които навлизат като например дъщерната на DHL – дигиталната платформа за товари Saloodo! или InstaFreght (базирана в Германия, бел.ред.), които залагат на AI за своите операции.(…)”

Цялото интервю можете да прочетете в януарския брой на списание ЛОГИСТИКА – печатно изадние или дигитално на www.transport-press.bg.